Svet-Stranek.cz
Satalice ve století minulém a kousíček i v předminulém
SATALICE

Významní rodáci a obyvatelé Satalic:Satalice ve století minulém a kousíček i v předminulém

Významní rodáci a obyvatelé Satalic

Bohumil Method Hedrlin-Satalický

 

Český novinář, básník, spisovatel a dramatik. Narodil se 10.2.1879 v domě č.27. Přátelil se s J.Vrchlickým. Redigoval např. Radikální listy, Samostatnost, přispíval do Pokrokové revue, Jizeranu apod. Je autorem spisu o F.Palackém (František Palacký, otec a vůdce národa) a vydavatelem almanachu básníků nového věku “Na nové květy” Vystudoval Filozofickou fakultu, ale 30.10.1906 v Praze-Bubenči umírá ve věku pouhých 27 let.Přispíval i do sborníku Český lid. V X.roč. je uvedena jeho Pověst o skrčkovi ze satalského háje.

 

 

Jan z Wojkovicz (vl.jm. Jan Nebeský)

 

V Satalicích prožil poslední roky svého života český básník ovlivněný dekadencí,symbolismem,impresionismem.

Narodil se r.1880 v rodině nymburského podnikatele J.B.Nebeského, který získal šlechtický titul z Wojkowicz. Kvůli svému závažnému psychickému onemocnění byl více než čtyřicet let z velké části upoután na lůžko. Vydal přes deset básnických sbírek. V roce 1935 musela jeho rodina opustit nymburskou vilu a po několika těhováních se v prosinci 1938 stěhuje k příbuzným své manželky do Satalic. Zde žije až do své smrti v roce 1944.

 

 

 

Jiří Hubač

 

Asi nejznámější osobností, která se narodila v Satalicích, je televizní a divadelní dramatik Jiří Hubač. Narodil se 27.8.1929 a do svých 6ti let žil s rodiči v Nouzové ulici. Do školy začal chodit do Vinoře,ale v r. 1935 se ze Satalic natrvalo odstěhoval..

Od roku 1961 kdy debutoval jako televizní autor (hrou Zítra a pozítří) se trvale zapsal do televizní tvorby svými hrami (Lístek do památníku,Ikarův pád,Tažní ptáci, Nezralé maliny, Hřbitov pro cizince) televizními seriály (Dobrá voda, Sanitka), ale i divadelní tvorbou,zejména pro Divadlo na Vinohradech (Generálka, Dům na nebesích, úprava Krále Krysy).

Jeho syn Ivan Hubač(pseudonym Ivan Hejna) je také rozhlasový a televizní dramatik (tv seriál o hokeji “Poslední sezóna”)

 

 

 

Václav Jan Kapr

 

Narozen v r.1882, hudební skladatel, kapelník a sbormistr. Po přestěhování do Satalic se stává vůdčí osobností kulturního dění v obci. Zakládá sbor tamburašů, je spoluzakladatelem pěveckého sboru Bendl. Složil přes 300 skladeb, mezi nimi i operu “Po stopách štěstí”. Je otcem hudebního skladatele Jana Kapra.Umírá v Satalicích v roce 1962.

 

 

 

Jan Kapr

 

Dne 12.3.1914 se v Satalicích, v rodině úředníka ČSD a lidového hudebníka narodil český skladatel, teoretik a pedagog.

Studoval u J.Křičky. Po r.1948 zcela podlehl vládnoucí ideologii a jeho filmová, písňová a kantátová hudba byla psána v tomto duchu. V této době získal Stalinovu cenu za hudbu k filmu Nové Československo. V srpnu roku 1968 však na protest proti okupaci Československa napsal protestní dopis D.Šostakovičovi a vrátil Stalinovu cenu. Poté následovalo vyloučení z hudebního života, musel opustit JAMU a odejít do důchodu. Zemřel 29.4.1988 v Praze.

Jan Kapr je autorem k mnoha filmům z padesátých let : Botostroj, Slepice a kostelník, Nevěra, Komedianti. Je autorem 8.symfonie Pražské zvony .

 

 

 

Jan Kaucký

 

Plk v.v. Jan Kaucký se narodil v Satalicích 23.1.1907. Bohužel o jeho životě moc nevíme, ale od roku 1940 byl zařazen jako stíhací pilot ke 311. československé stíhací peruti ve Velké Británii. Po válce se vrátil do vlasti , ale 30.9.1950 odletěl s Dakotou Čs.aeroliní do Velké Británie a vezl sebou nejen svojí rodinu, ale i rodinu pilota J.Řechky a rodinu kapitána Prchala . Ve Velké Británii pak 23.8.1970 umírá.

 

 

 

Štěpán Holl

 

V Postřekově na Chodsku se 20.12.1919 narodil plk.v.v.Štěpán Holl. Za války byl pilotem 310. československé stíhací perutě. Po válce se přistěhoval do Satalic a později zde pracoval jako účetní v místní bedničkárně. To ho možná zachránilo od horších perzekucí, než potkalo mnohé jeho kamarády. Zemřel 27.11.1985 a je pochován na hřbitově ve Vinoři.

 

 

Štěpán Škorpil

Narodil se 13.4.1945 ve vedlejší Vinoři, ale celé své dětství prožil v Satalicích,kam se s maminkou přestěhoval. Štěpán byl velkým sportovcem a mimo atletiky a košíkové, byl také výborným desetibojařem(držitel dorosteneckého rekordu). Od 70. let byl redaktorem redakce tělovýchovy a sportu při ČT. Skoro dvacet let komentoval televizní sportovní zprávy a sportovní přenosy. Dnes je komentátorem televizního kanálu Eurosport

 

 

Ladislav Kořán

 

Narodil se 23.11.1924 v Hloubětíně a kolem r.1936 se přestěhoval s matkou a sestrou do Satalic, kde žil v ul.Pod poštou do r.1947, kdy se přestěhoval do Blatné, kde se stal majitele firmy Resonet, která vyráběla první elektrické piana a kytary. Ve stejném roce se stal spolu s E.Zátopkem mistrem světa v přespolním běhu na 10 km. V roce 1950 byl odsouzen k desetiletému žaláři. V r.1968 emigroval. V Americe spolupracoval s oceánografem J.Coustouem, byl klenotníkem i vynálezcem sportovního nářadí, správcem hotelu, prostě člověk mnoha řemesel.

 

 

Miroslav Babuský

 

 

Narodil se 24.7.1955 v Satalicích a v deseti letech se odstěhoval s rodiči do Horních Počernic.Do svých zkoušek na DAMU neměl nikdy s divadlem nic společného. V 1981 po absolvování studia herectví nastoupil do divadla v Pardubicích a po vojně se stal členem Vinohradského divadla v Praze. V r.1995 přešel do divadla v Mladé Boleslavi,kde působí dodnes. Své herectví uplatnil i ve filmu jako např: Láska z pasáže, Víkend bez rodičů, Já nejsem já, Poslední mejdan apod.

 

 

 

Alena Beldová roz.Reisingerová

 

 

Narodila se 28.8.1955 a po vychození ZDŠ v Satalicích studovala Střední průmyslovou školu oděvní, výtvarnou školu V.Hollara a poté Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Po ukončení školy se věnovala textilnímu desingu. V posledních letech se věnuje zejména krajinomalbě a to zvláště z oblasti Bretaně a Českého ráje. Má za sebou již několik samostatných a úspěšných výstav v České republice, ale i ve Francii.

 

 

 

Vladimír Liščák

 

 

Narodil se 9.2.1954 v Satalicích . Vystudoval Filosofickou fakultu – obor orientalistiky-sinologie. Mimo mnoha článků , statí v odborné literatuře a překladatelské činnosti je také autorem několika knih o východní Asii, např.: Čína-Dobrodružství hedvábné cesty ,Čína, Taiwan. Je také autorem publikace: Státy a území světa. V Současné době je vedoucím Oddělení východní Asie v Orientálním ústavu AV ČR.

 

 

Jiří Sádlo

 

Narodil se v r.1958 v Praze. V r. 1983 ukončil studia na Karlově univerzitě a po státnici nastoupil do Botanického ústavu AVČR. V současnosti žije s rodinou v Satalicích. Kromě úzce odborných publikací je i spoluautorem knih Biologie krajiny či Krajina a revoluce. Je autorem knihy Prázdná země-listopadová část roku , která je inspirována proměnou krajiny a přírody během roku.

 

 

Roman Hogen

 

 

Narodil se 12.12.1970, začínal s fotbalem v Satalicích,později hrál v mládežnických týmech Sparty a Viktorie Plzeň. V roce 1991 debutoval v prvoligovém klubu Blšan, kde se stal nejlepším střelcem v jeho historii. Odtud později přestoupil na Žižkov a poté do Slávie. V r.1997 hostoval v Norimberku. Na konec své kariéry se vrátil zpět do rodných Satalic.

 

 

 

návštěvníků stránky
celkem126 732